„ Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară ”


O călătorie într-un spaţiu inuman, scos de sub tiparele normalităţii, inadecvat secolului XXI. O soartă pe care România ar fi putut-o avea, fără declicul din 1989. Adelin Petrişor surprinde în 7 zile trecutul, prezentul şi viitorul incert al Coreei de Nord, pe care le redă la Librarium, Palas, pe 18 ianuarie, odată cu lansarea albumului său de fotografie, „Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară”.
Parteneri: Polirom, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti, Departamentul de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, Palas Mall Iaşi.

Pe locuri, fiţi gata, start!
Mă aflam printre rafturile şi cărţile scumpe ale librăriei când l-am văzut prima oară pe Adelin Petrişor. Mai era o oră până la 18:00, când aveam să îl şi aud. Membrii ASJ – Asociaţia Studenţilor Jurnalişti – s-au adunat deja şi ajută cu toţii pentru ca întâlnirea să fie una reuşită. Scaunele sunt gata pentru a fi ocupate, microfoanele parcă aşteaptă să fie folosite. „Abia aştept să îl văd… Sper să îi calc pe urme, cândva…”, sună o voce de voluntar optimist. In aer se simte nerăbdarea celor prezenţi, e aproape palpabilă. Nu după mult timp, gurile amuţesc şi zecile de perechi de ochi urmăresc o singură persoană: Adelin Petrişor.
La pomul lăudat să te duci
Cadrul participanţilor şi al voluntarilor prezenţi este completat de invitaţi ce au schiţat o imagine de ansamblu atât a jurnalistului de război, cât şi a albumului său de fotografii. „O imagine vorbeşte cât o mie de cuvinte. După parcurgerea albumului, te încearcă atât un sentiment de jenă, cât şi de compasiune. Jenă pentru că înţelegi ce simt milioanele de coreeni în regimul comunist, pe care l-ai simţit şi tu, iar compasiune pentru că imaginile sunt prea grăitoare pentru a nu impresiona”, a declarat Daniel Condurache, profesor în cadrul Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. Calm şi imperturbabil, Adelin Petrişor nu reacţionează la cuvintele de laudă. „Printre ultimii mohicani care înţelege cum se practică jurnalismul”, aşa cum a fost apreciat în cadrul evenimentului de scriitorul Florin Lăzărescu, jurnalistul de război nu precizează decât că „Intotdeauna mi-am dorit ca mama să audă aceste cuvinte”.
image1Omul zilei
Prin albumul său de fotografii, reporterul special al TVR1 arată că omul din Coreea de Nord este o legumă îndoctrinată de conţinutul propagandist al difuzoarelor de pe stradă, al boxelor din metrou sau al radioului mereu deschis în casa lui. „Dacă în Irak, Afganistan sau Libia poţi să miroşi moartea, în Coreea de Nord miroşi frica”, precizează Adelin Petrişor. Jurnaliştii şi puţinii turişti ce vizitează Coreea de Nord nu sunt lăsaţi să vadă părţile rele ale acesteia, ci doar zona luxoasă a clădirilor înalte şi a zgârie-norilor nelocuiţi, construiţi doar pentru a impresiona ochiul străin. „Mahalaua coreeană nu poate fi fotografiată sau filmată”, completează jurnalistul. Coreea de Nord este ţara cu Produsul Intern Brut de 1200 $ pe locuitor, pe când în România, PIB-ul este de 12.300$. „Oamenii de acolo nu îşi pot cumpăra un apartament sau o maşină. Locuinţa o primesc de la stat, iar maşinile nu sunt multe.” Similar cu regimul din România comunistă, nord-coreenii primesc alimente pe cartelă şi magazinele sunt păzite de cozi lungi de oameni ce aşteaptă alimentarea.
Un „NU” ferm
Cei din sală ascultă atenţi: bătrânii încuviinţează, iar tinerii încearcă să asimileze cât mai multe. „Deşi nu am trăit regimul, ştiu că a fost o oroare, iar frica cea mai mare a mea este să nu se întoarcă, cândva în viitor”, precizează o tânără prezentă. Intrebat dacă îşi va mai cumpăra un bilet dus-întors cu destinaţia Coreea de Nord, Adelin Petrişor surprinde printr-un „Nu mă mai duc! Decât dacă pică regimul.” România comunistă, în imaginea acestuia, a fost doar într-o mică măsură ceea ce este Coreea de Nord astăzi. „România are şanse pentru un viitor mai bun, este o ţară dezvoltată, iar noi avem norocul de a ne fi născut în Europa. Meseria de jurnalist m-a învăţat să văd partea plină a paharului. Am văzut lucruri mai rele decât în ţara noastră. Suntem condamnaţi să fim optimişti.”

Sursă fotografie: http://www.adelin-petrisor.ro/

Advertisements

5 Comments Add yours

 1. Kele Daspev says:

  Să nu ne pripim. Nu putem defini o ideologie folosindu-ne de un exemplu. De acord că se trăiește foarte greu în Coreea de Nord, dar să nu uităm contextul. Ar fi o profundă nesimțire. Imaginați-vă ca Uniunea Sovietică ar fi reușit să se transforme Lumea Sovietică, cum ar fi privită o țară democrată? Îi vor fi scoase în evidență toate defectele, nu-i așa? Desigur, defectele vor fi din abundență ținând cont de izolarea țării respective. Asta se întâmplă acum cu Coreea de Nord. Lumea are nevoie de un regim corect, nu de unul capitalist sau comunist. De clasialism.

  Like

  1. anasipos says:

   Nu ştiu dacă am avut intenţia de a defini comunismul având doar exemplul Coreei de Nord. Şi cred că nici jurnalistul din text nu a vrut asta. Am vrut doar să schiţez o imagine mică-micuţă a ei, atât cât am putut să o înţeleg din imagini şi relatări ale celor ce au fost acolo.
   In rest, nu mă bag în alte speculaţii.

   Like

 2. Kele Daspev says:

  Nu e nevoie să ne întoarcem privirea spre Coreea de Nord, doar uitându-ne în jur și vom vedea că Coreea de Nord este chiar aici, în locul unde te afli, unde mă aflu. Numai că adaptarea diferă.

  Like

 3. Admirator says:

  Spre deosebire de Coreea de Nord noi (oamenii de rând) avem LIBERTATE. E inimaginabil ce se întamplă acolo. Sunt încalcate (uneori direct, alteori indirect) drepturile fundamentale ale omului. Nord coreeni nu mai sunt oameni ci roboți programați de societate, condamnați la pierzanie (un om care face doar ce ii dicteaza superiorii nu are nimic de câștigat). Ce-i drept, cam peste tot în lume exista aceasta programare socială, insa macar noi românii avem opțiunea de a alege.

  Like

  1. anasipos says:

   Din fericire pentru noi, ne dăm doar cu părerea şi nu suntem direct implicaţi, ai dreptate

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s