Nu umblăm cu calul vopsit

64704_430343270374100_766495648_nE frustrat şi supărat, pentru că s-a săturat de etichetele lipite strâmb pe fruntea poporului său. Nu merge însă cu patriotismul pînă în pânzele albe, nici măcar nu dă doi bani pe țara lui. Il doare că s-a născut aici şi se visează adesea pe pământurile bogate ale străinilor din Vest. I-ar fi plăcut mai degrabă să fie el cel care arată cu degetul, pentru că povara de a fi expus ochilor unei Europe întregi este prea mare. Nu dă bine, îi strică imaginea şi aşa ciunţită de prea multe ori.

L-au crezut ţigan. E drept, cu tenul său creol are succes la fete. Asocierea nefericită îl face însă să scrâşnească din dinţi cu ciudă. El e mereu aranjat şi parfumat, de ce l-ar pune pe acelaşi taler cu un om al șatrei? Confuzia persistă. El nu e cerşetor. Adevărat, încă depinde de banii părinţilor, dar nu-şi aminteşte să-i fi cerşit vreodată. De ce nu sunt străinii atât de deştepţi precum se vor şi fac gafe atât de nătângi?

Au vrut să-l facă vinovat într-un scandal pe care nu îl poate duce, e prea mare pentru el. Au căutat zile întregi vinovatul calului pretins a fi vită. Iar atunci cînd l-au găsit, pe undeva prin Franţa, l-au urecheat puţin şi i-au dat din nou mână liberă. Se spune că mămăliga nu explodează. O inepţie. Poporul lui nu a fost atât de inert precum se crede adesea în cercurile înalte ale Europei. S-a implicat în anchete și a descoperit de unde a pornit calul vopsit. Străinii ar face bine să-şi ia „inerţia” înapoi.

Ar putea să vorbească. Să-şi spună oful.  Ştie că mai sunt mulţi alţii ca el. Insă până când se vor hotărî să vorbească cu toţii vor funcţiona dupa vechea zicală „Taci şi înghite!”. Carne de cal, fiindcă în definitiv, e pe val zilele acestea.

Text publicat în Opinia Veche, Iași, 25 februarie 2013

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Admirator says:

    Imi place, place place !

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s