Interzis la spectacolul morții

605385f8797b9629f9781bd96cf5e6a5_viewExpoziția „The Human Body”, de la Muzeul Național „Grigore Antipa” din București, a ajuns în România de mai bine de două săptămîni. Cum 200 de corpuri umane bine conservate și disecate sînt expuse în diverse poziții care sugerează mișcarea, pentru a arăta astfel toate mecanismele de funcțio­nare ale organismului, cozile nu au întîr­ziat să apară, mai ales în perioada 1-5 aprilie, săptămînă în care se desfă­șoară programul „Școala altfel”. Ministerul Educației a impus condiționări cu pri­vire la accesul elevilor minori, ară­tînd că „există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum și un posibil impact emoțional negativ, pe care acestea îl pot avea asup­ra elevilor/copiilor. Se va solicita acordul scris al părinților sau al repre­zentanților legali ai acestora și li se va recomanda să-și însoțească copiii cu vîrsta sub 12 ani la vizitarea expo­ziției.” (digi24.ro, joi, 4 aprilie)

Cei de la conducerea muzeului pre­cizează că au aflat din presă despre decizia ministerului și își exprimă „nu doar nedumerirea, ci și dezamăgirea față de lipsa de comunicare” a institu­ției. (mediafax.ro, miercuri, 3 aprilie) „Nu avem cunoștință despre pericolul generat de vizitarea expoziției «The Human Body» de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiho­log”, arată același comunicat.

Psihologii susțin că părinții joacă cel mai important rol în pregătirea co­pilului. Daniela Gheorghe, directorul executiv al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, „spune că anumite elemente din expo­ziție ar putea să îl sperie pe copil, dar nu să îl traumatizeze, acest lucru întîm­plîndu-se doar dacă părintele reacțio­nează într-un anumit fel, care să îl mar­cheze.” Mai mult decît atît, specialistul își arată reticența față de cultura tradi­ționalistă „prin care inducem teama pentru moarte, pentru boli. E o chestiu­ne de educație. Nu este în regulă, pentru că devenim anxioși și apoi depresivi la astfel de stimuli. E un fel de duplicitate la noi: nu ducem copiii la înmormîntare să vadă mortul, dar du­cem mortul pînă la groapă, descoperit, să îl vadă lumea.” (gandul.info, joi, 4 aprilie)

Cum Muzeul Național „Grigore An­tipa” găzduiește expoziția pînă pe 30 iunie, părinții mai au la dispoziție trei luni pentru a decide dacă își vor du­ce copiii fie la speriat, fie la o lecție zdra­vănă de anatomie în 3D.

Text publicat în Opinia Veche, Iași, 8 aprilie 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s