Cum ne-am purtat pașii în zig-zagga

IMG_4500Am fost băgați în priză luni seara și alimentați cu energia de necontrolat a Loredanei. Sala „Gaudeamus” a Casei de Cultură a Studenților s-a umplut încetișor, pe 8 aprilie, oamenii mișunînd printre rînduri cu biletele galbene în mînă. Nu am știut că îl vom vedea și pe Cabron la Iași, așa cum nimeni nu ne-a avertizat că vom petrece două ore și jumătate în care muzica  nu se va opri nici măcar o secundă. Am știut însă că vom dansa pe melodiile vibrante, iar pentru asta am venit echipați cu cei mai comozi papuci.

Dacă îți arunci ochii prin sală, vezi că e forfotă printre spectatorii sosiți, care  schimbă priviri de la tichetele pe care stă așezat chipul artistei la numerele de pe spătarele scaunelor, căutîndu-și locul nedumeriți.Scena pare mică și neîncăpătoare, fiind pe jumătate ocupată de instrumentele greoaie ale trupei Agurida, care o însoțește pe Loredana. Concertul este filmat, iar membrii staff-ului fixează echipamentele de înregistrare în colțul încăperii de spectacol, pentru a fi pregătite să ochească fiecare pas al cîntăreței. Nici cei din public nu sînt mai prejos, camerele foto și video fiind deschise cu mult înainte ca artista să pășească pe scenă.

Am aflat că sala are 470 de locuri, doar pentru a vedea cam cîte persoane stau acum în tăcere în așteptarea solistei. Nu îi pun la socoteală și pe cei care stau în picioare sau pe scări și sunt atentă la tînărul de lîngă mine, care stă rezemat de perete. Se grăbește să mă atenționeze că Loredana va mai întîrzia puțin, dar a fost la ultimele ei concerte și știe că întîrzierea este nesemnificativă. La doi metri în fața noastră, tatăl și fratele artistei discută cu cîțiva veniți, iar Florin îmi spune că este prieten cu cel care își însoțește sora mereu în turnee și care face parte din echipă. „Muncesc cu toții pe rupte, ai să vezi și o să-ți placă”, mai adaugă în timp ce urmărim amîndoi cum este pregătită scena. Lumina din sală începe să pălească în straturi difuze, iar el tot mai povestește despre penultima reprezentație a Loredanei, de la Chișinău, unde aceasta a primit atît de multe flori că „abia le putea duce”.

Încîlciți în sunete

Odată lumina stinsă, glasul Loredanei, ce răzbate printre sunetele înfundate făcute de bețele de tobă, ne ia prin surprindere. Ne înghesuim pe trepte curioși să o vedem, iar cînd apare pe umerii celor doi dansatori ai ei, am uitat deja de momentele lungite de nerăbdare. Buclele blonde îi cad pe rochia de piele neagră bătută în ținte, iar ochelarii de pe ochi tresar în primii pași de dans. „Bună seara, iubito”, îi cîntă Cabron, în timp ce piesa „Apa” curge neabătută de tresăririle tinerilor din sală, care îi recunosc versurile, în timp ce se ridică de pe scaunele rigide. Cu „Shukar”, succesul nu mai este însă atît de mare, deși ni se spune de la început „Bonjour, c’est moi, c’est Loredana”, ca pentru a ni se aminti numele celei pentru care ne-am rupt de agitația orașului pentru cîteva ore. Cum și pe fața rapperului Cabron se odihnesc ochelari de soare, deși totul este scufundat în semi-întuneric, ridicăm din umeri, pentru ca abia mai tîrziu să ne dăm seama care este rostul lor, cînd rapperul ne sfătuiește să ne punem și noi cîte o pereche, să scăpăm în acest fel de blitzurile agasante.

Nu știm la ce să ne așteptăm după ce scena rămîne goală pentru cîteva secunde, dar ne lămurim cînd primele acorduri ce seamănă cu „Zig-Zagga” ne ating urechile. Fremătăm a recunoaștere la avalanșa de sunete încîlcite pe care Loredana le aruncă în microfon, fără ca măcar să se încurce în vreun „z” sau „g”.  „Zice lumea că-s nebună”, sună vocea solistei, care mai apoi își continuă refrenul fără cusur, în timp ce noi ne împleticim să ținem pasul cu linia melodică.

Talent bătut în ținte

Nu doar Loredana ne-a ținut ochii ocupați cu ale sale ținute pe care le-a schimbat de la o piesă la alta, ci și cei care au însoțit-o pe scenă la fiecare melodie. Alături de corul de copii „Juniorii Operei” din Iași, am văzut încă un copil și nu artista cu care ne obișuiserăm ochii pînă atunci. Iar de la fundițe în păr și versuri jucăușe, a sărit la o baladă prin care am aflat „ce se ascunde într-o inimă de 16 ani”, cîntată cu Lazăr Bernard, un tînăr ieșean ce a fost în echipa cîntăreței la „Vocea României”. Iar schimbările pe scenă au continuat, i-am văzut și pe Iulian Canaf sau Oana Brutaru, alți foști concurenți ai emisiunii, ca pentru a crea un cadru în care noi, ieșenii, să ne putem simți privilegiați că i-am văzut pe cei ce au apărut pe micul ecran de atîtea ori.

Chiar dacă dansatoarele nu ne-au atras atenția în mod special, am putut urmări plini de curiozitate dansul băieților din trupa Loredanei, de la care nici nu mai știam la ce să ne așteptăm. Am exclamat surprinși cînd i-am văzut pe cei doi tineri pe botine înalte cu toc cui, bătute în ținte aurii. Spectacolul a fost cu atît mai mare cu cît l-am urmărit pe unul dintre ei urcîndu-se cu abilitate pe bara de striptease amplasată la marginea scenei, unduindu-se languros în poziții imposibile, aruncîndu-ne în ochii mirați mișcări care ne-au făcut să ne întrebăm dacă omul avea sau nu oase în el. La manifestarea concomitentă de forță și grație am încercat să arătăm că avem și noi măcar un dram de talent, acela de a aplauda și bate darabana cu piciorul în podeaua sălii în ritm susținut.

Mi se spunea la început de efortul întregii echipe de a duce la bun final și ultimul concert al Loredanei. Noi nu am văzut nici o urmă de osteneală. Am văzut în schimb cum, după fiecare ropot de aplauze, publicul o chema înapoi pe scenă. Iar ea s-a întors de atîtea ori, că nici noi n-am mai ținut minte care a fost ultima ei apariție.

Text publicat în Opinia Veche, Iași, 15 aprilie 2013

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Fox says:

    Chiar ma intrebam de ce Cabron peste tot pe unde merge poarta ochelari :)).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s