O altfel de durere

Reluţu are şapte ani şi a crescut în şatră. Trăieşte cu ai lui la capătul unui sat şi e prieten cu natura, corturile lor fiind amplasate la marginea pădurii dese. Îi place să se rătăcească printre copaci, să se desprindă de îngrămădeala şi neorânduiala ce îi fac pe oamenii din sat să îşi facă o cruce mare, dublată de nişte ochi miraţi, atunci când trec prin faţa corturilor. Copacii nu vorbesc. Copacii nu înjură, nu îi iau cu asalt timpanele cu fraze aglomerate şi încâlcite, ce îl fac să roşească, aruncate des de oamenii şatrei. Mult prea des.

Reluţu se simte liber printre verdeaţa ce a pocnit recent în zeci de nuanţe, odată cu primăvara. De altfel, în şatră se încurcă adesea printre fustele colorate. Îi incomodează pe greii ce conduc activităţile zilnice, ascunşi de pălării cu boruri largi, negre ca noaptea ce îl înfricoşează. El e mic şi multe nu înţelege. Însă cuvintele nu îi provoacă dificultăţi. Ba chiar ar vrea să nu le ştie uneori, să nu le audă. Să nu mai roşească la auzul diferitelor părţi anatomice, expuse fără jenă, cu nepăsare. Uneori cuvintele îl dor pe el mai mult decât pe cel căruia îi sunt adresate, care ridică de multe ori din umăr nepăsător şi pleacă mai departe. Reluţu a observat. Nu se mai sinchiseşte nimeni la auzul injuriilor, au devenit normă în şatra de la marginea satului, străjuită de copacii de care se izbesc cuvintele dure.

Reluţu nu a cunoscut lumea dinafara şatrei. El nu ştie că undeva, departe de dezordinea ce domneşte în „casa” sa, afară e şi mai dezordonat. Că lumea e mai bezmetică decât lumea lui. El ştie că injuriile dor mai tare decât un bici, dar nu ştie că acolo undeva, departe de cortul lui, oamenii pot spune că o injurie este nu tocmai decentă. Ca şi cum decenţa ar fi sinonimă cu înjurătura. Reluţu ştie doar atât. Să se ascundă sub plapumă sau să fugă în pădure când simte că îl dor urechile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s