Pedeapsa trece, regretele rămân

kjwmmo2qq5f608o115f4qmkh6tuhfvz6Guvidul nu a reacționat în nici un fel când l-au condamnat la zece ani de pușcărie. A mai trecut pe acolo, ce-i drept, pentru un an, dar măcar cunoaște mediul în care viața i se va scurge neputincioasă și lenevoasă printre gratiile mâncate de rugina mereu flămândă. Pentru crima pe care a comis-o se și aștepta la o așa pedeapsă. În plus, i-a auzit pe ziariști la ieșirea din tribunal că va petrece ani buni în închisoare, așa că inima i s-a umplut de speranță. Acum trage nădejde că nu va fi chiar atât de rău și că zece ani poate se vor scurge pe tăcute, fără ca el să realizeze.

Numele de „Guvid” și-l trage din anul pe care și l-a petrecut printre deținuți, care meșteresc porecle ca niște artiști, croindu-le întocmai după asemănarea celor nou-veniți. Guvidul e înalt și deșirat, iar straiele de prizonier stau pe el ca pe sârmă, la uscat. Capul lui însă e total anapoda. Mare și turtit, cu ochii pierduți printre găvane. Nasul mic și imperceptibil contrastează cu buzele cărnoase, crăpate pe alocuri, ce-i străjuiesc dinții lați și crâmpoțiți de tutunul ieftin. Cu a sa înfățișare, Guvidul știe că nu va avea probleme de adaptare printre deținuți.

***

Ba a avut probleme. Și încă cum. Printre bătăi, injurii și violuri, pe alocuri, se și miră că a scăpat întreg. Guvidul își urăște prostia, entuziasmul și speranța cu care a intrat în închisoare. Ba i-ar veni să le crape capetele jurnaliștilor care au spus prostii despre anii pe care îi va avea de petrecut închis. Că doar de unde aveau ei să știe de vor fi fost buni sau răi? Se abține însă, când îi vede adunați la poarta penitenciarului, ca vulturii ce adulmecă în jurul stârvului. Nu de alta, dar nu simte nevoia să mai petreacă alți ani buni după gratii.

Sursă fotografie: newsme.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s