BAC 2013: Lovitură sub centură

impresii-bacEram pregătită să văd astăzi cele mai ușoare subiecte date la BAC în ultimii ani. Sau cel puțin, de când uimitoarele camere web au fost agățate în clasele din licee, că deh, altfel nu a putut fi strunită școlărimea obișnuită cu metehnele de cleptoman. Însă ar fi mers așa, niște subiecte ușurele, ca să se potrivească ca unse pe lângă cele de la evaluarea națională.

N-a fost să fie. Ori așa judec eu. Anul ăsta au rupt BAC-ul în două la limba română. Le-au aruncat în fața celor de-a doișpea subiecte diferite în funcție de profil: simbolismul pentru profilul uman și pedagogic și la alegere Blaga, Barbu ori Arghezi, pentru cel real, tehnologic și vocațional. Nu știu de ce am o bănuială că i-a cam lovit sub centură. Mi-a ajuns la ureche că „eh, anul trecut a fost poezia, de ce să dea anul ăsta tot asta?”. Well, de bine, de rău, admitem că anul trecut tot mai știa, chiar și unu’ complet neinteresat, măcar începutul de la Luceafărul. Măcar prima strofă, să poată abera liniștit în jurul ei. Dar dacă e să mă gândesc anul acesta la mucegaiuri, lumina lui Blaga sau jocul întortocheat al lui Barbu, mă cam strânge în spate.

Acum însă, am pretenția ca cei de la Uman să fi știut de simbolism, să nu le fi pus probleme. Mă gândesc însă că la Real treburile nu sunt atât de simple. Recent am auzit că Maitreyi ar fi scrisă de Mircea Cărtărescu, așa că nu pot să nu mă gândesc dacă Blaga cu a lui corolă de minuni nu a fost „strivit” de-a dreptul de vreunul care îl încurcă pe Eliade cu Cărtărescu. Apreciez că măcar numele mic a rămas același, în perla de mai sus. De la restul comentariilor mă abțin. Îi las pe profesorii corectori să se delecteze ei primii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s