Erasmus. The dark side

0511-0702-0211-2547_Businessman_Holding_a_Help_Sign_Up_Under_a_Pile_of_Papers_clipart_imageCa să se știe de la început. Nu aplici pentru Erasmus, bați din palme și ai ajuns la universitatea din străinătate în doi timpi și trei mișcări. Nu, pregătește-te din timp să îți scoți peri albi cu zecile de acte pe care le ai de completat. Cu drumurile pe care le ai mai apoi de făcut cu ele în dinți pe la birouri, notariate, traducători, șamd.
Asta ca să nu creadă tot prostu’ că tu primești banii în mână fără să miști vreun deget pentru ei. Să nu plece vreunu’ mai slab de înger din start cu gândul că scapă de facultatea din România fără efort. E adevărat, poate freca menta în cel mai adevărat stil la universitatea din străinătate, dar nici acolo nu scapă de birocrație. Pentru că și de acolo, la finalul deplasării, te întorci tot cu un maldăr de hârțoage pe umeri. Să le cari bine înapoi, ca să nu fii bun de plată la întoarcere, să fii nevoit să îți plătești întreaga mobilitate.

Nu zic oricum că nu ai de scos bani din buzunar înainte să îi primești pe cei de la facultate. Așa că dacă te bazezi doar pe banii aceia, ia-ți gândul. E decent să îți iei bilet de avion/autocar sau cu ce vrei să mergi încolo cu mult înainte de data plecării, ca să nu dai o mică avere pe el. Asta înseamnă să ai bani dinainte, pentru că pe cei primiți de la facultatea ta îi primești cu două săptămâni înainte de plecare. Nu mai zic de traduceri, legalizări și alte hârțoage pentru care te și miri că pot costa atât de mult.

Oricât de „vis frumos” pare programul Erasmus, odată ce ai intrat în joc nu scapi de partea birocratică. The dark side. Ca să se știe la final. Erasmus nu înseamnă doar o mare veselie. Mai pui și umărul la treabă din când în când.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s