Legendele în care ne scăldăm

N-are Norvegia superstiţii îndeajuns de multe şi de bune încât să le întreacă pe cele ce umblă pe Copoul autohton. Sau mai bine zis, nu-s pe aici cupole şi case bântuite de fantomele torturate prin pivniţele comuniste. Nu-s sesiuni stresante, care să te facă să ţi-o ia mintea razna şi să recurgi la orice gest, doar-doar te-o nimeri norocul fix înainte de examen. Nu ajungi să te gândeşti că dacă mănânci cu cartea deschisă îţi mănânci singur minţile. Sau că la FEEA pici anul doar dacă dintr-o întâmplare nefericită te calcă tramvaiul. Şi nu găseşti nici Bahluiul, pe partea căruia să mergi în locul trotuarului cu facultăţile de la Universitatea Tehnică.

downloadCe găseşti în schimb, dacă te aventurezi printre cele trei campusuri ale micuţului orăşel Volda, e o teamă inexplicabilă ce planează asupra studenţilor norvegieni. Li se zburleşte pielea pe ei când aud de “Doamna cu bicicleta”. Au “botezat-o” aşa pentru că nu a văzut-o nimeni vreodată prin oraş fără bicicleta ei. Lor nu li se ascut simţurile dacă le trece o pisică neagră prin faţa ochilor, însă aparent un om normal ce are în dotare o bicicletă tot timpul le dă fiori pe şira spinării. Asta, sau poate au nevoie de o legendă încropită pentru a mai condimenta puţin lucrurile şi întâmplările într-o comunitate atât de restrânsă precum Volda.

Ce e sfânt pentru ei, ca un fel de regulă nescrisă de la care nu se abat, este să îşi înece minţile bine în alcool la fiecare petrecere. Doar aşa ajung să se exteriorizeze. Au nevoie de multă băutură pentru a ţine sus steagul pe care stă scris cum că ei ar fi campionii Europei la aventurile de-o noapte.

Acum, nu ştiu dacă şi asta o fi o legendă sau nu, dar eu una aş ţine cu dinţii de ea. Gâdilă mai bine orgoliul naţional decât să umble vorba că te temi de o simplă bătrânică şi al său accesoriu nelipsit, o biată bicicletă.

Text publicat în Opinia Studenţească, Iași, 18 noiembrie  2013

Advertisements

4 Comments Add yours

 1. d.p. says:

  care sunt in NO titlurile nobiliare si ce privilegii are nobilimea actuala ?

  Like

 2. anasipos says:

  Rege/regină şi prinţ/prinţesă. La o simplă căutare pe Google se află uşor şi numele celor din Casa Regală. De privilegii nu am aflat multe, ştiu însă că atribuţiile monarhului sunt mai mult protocolare

  Like

  1. d.p. says:

   este util de comparat clasa nobila din No cu aceea din Suedia si cu aceea din DK.

   Like

 3. d.p. says:

  cum sta regalitatea in sondajele de acolo ?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s