Despre gustul de acasă, de peste hotare

“Cin’ te-a pus, Copoule, în calea mea?” Nici nu mai ţin minte de câte ori am scrâşnit dinţii şi am bombănit aiurea în timp ce urcam ditamai dealul cu un rucsac imens plin de mâncare de la mama de acasă. De câte ori am renunţat cu dragă inimă la a mânca un borş zdravăn în favoarea unei mese în oraş, servită în fugă. Sau cât de des mi-au fost recunoscători câinii de prin preajma căminului. Ingrata de mine.

29-05-10_1630
Tipic studenţesc. Şi românesc

Am şi în Norvegia dealuri în drum spre casă. Diferenţa este că pe nici unul nu l-am urcat cu mâncare bună în spate, proaspăt ridicată de pe aragaz şi amplasată cu grijă în burtiera vreunui autocar, ca să poată ajunge la un suflet flămând. În schimb, nu sunt câini vagabonzi pe meleagurile astea, dar chiar de ar exista vreunul, nu m-aş îndura să mai împart mâncarea cu gust neaoş românesc. N-aş mai da pe nimic culoarea uşor aurie a unei pulpe de pui bine rumenită la cuptor. Aroma unei tarte înecată în vişine, pufoasă ca ultima zăpadă căzută zilele trecute aici. Sau gustul unui şniţel pe care mai acum câteva luni îmi venea să îl arunc cât colo. Nu mai pomenesc de sarmalele aburinde servite cu un strop de mămăligă şi scăldate în smântână rece sau de cozonacul bunică-mii, la care papilele mele gustative poftesc de ai zice că-s gravidă cu acte în regulă.

Mâncarea românească este poate singurul lucru care mă trage înapoi acasă. Şi printre puţinele cu care mă laud peste hotare până mă doare gura. Toţi ştiu de Dracula şi Transilvania, iar de vreo patru ani, odată cu Top Gear, au aflat şi că Transfăgărăşanul e probabil unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume de încercat de către şoferii fanatici. Dar puţini au habar de gustul mâncării din România. Uneori mi-e de ajuns că îl ştiu doar eu. Ca să mă pot bucura în tihnă (în gând, cum altfel?) de micile mele plăceri culinare. Şi ca să mă bat singură că am blagoslovit cândva Copoul cât timp căram în spate bunătăţi de la mama de acasă.

 

Text publicat în Opinia Studenţească, Iași, 2 decembrie  2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s