Balenele Orca, o realitate deloc scarry

 

Trăiesc cu multe balene prin preajmă dar încă nu avusesem îndeajuns de mult timp și chef să ies să le văd. Să nu vă închipuiți că mă trezesc în fiecare dimineață cu o vedere de vis la mare, iar în larg se văd liric și romantic Orci alunecând alene printre valuri.

A fost nevoie de o ieșire în larg de vreo două ore pentru a ajunge la ele. Nu le văd zilnic dintr-un singur motiv: nu sunt tâmpite deloc. Balenele Orca sunt extrem de inteligente și n-au ce căuta prin apropierea oamenilor.  

Nu creștem chiar în bălării în România aia de unde vin.

N-am văzut în viața mea atât de multe insulițe îngrămădite la un loc. Treceam de una și ajungeam imediat lânga alta. Toate au numele lor. Habar nu am cum de le ține lumea minte pe aici, tot ce știu e că toate sunt denumite la un loc Insulele San Juan și că eu am nimerit fix pe cireașa de pe tort, cea mai mare, Insula Orcilor (ce tâmpit sună în română, scuzați-mi aroganța.)

IMG_4781
Pământ d-alde Bill Gates

„Pe insula asta trăiesc șase familii”, „Pe asta a cumpărat-o Bill Gates”, „Asta costă 8 milioane de dolari.” Mi-a sunat tot drumul în cap glasul lui Tray, ghidul nostru. Ne îndreptăm aparatele înspre pământul lui Bill Gates. Americanca de lângă mine mă întreabă dacă am auzit de el. Mulțumesc, cucoană, nu creștem chiar în bălării în România aia de unde vin.

Toată treaba cu insulițele astea m-a fascinat însă. După ce am ieșit din zona de confort a insulei pe care locuiesc, mi-am dat seama că am reușit să ajung și de data asta, ca și în cazul Norvegiei, într-un loc nițel unic.

Altfel nu îmi explic un lucru.

În stânga șade Insula Galbenă, desprinsă din placa tectonică australiană, cea mai veche din întreg arhipeleagul. Adică cum ar veni, o bucată de Australie (cam cheală și cam urâtă, aș zice). La o aruncătură de băț mai încolo, în dreapta, Canada. Adicătelea, altă mâncare de pește. Mă bâzîie Orange-ul cu mesaje de genul „Bine ai venit în Canada”, deși eu nici măcar nu aveam habar că o să ajung așa de aproape de graniță.

Destul cu geografia. Asta a fost doar așa, ca element ce m-a fascinat pe moment.

Când am ajuns prima dată în dreptul balenelor (cei doi căpitani de la bord păstrau legătura cu alte nave și știau exact unde se află), zăceam întinsă pe o băncuță. Rău de mare, cum s-ar zice. Mi-a sărit însă orice urmă de rău aș fi avut când am auzit exclamațiile turiștilor cu care mai împărțeam spațiul de pe barcă. La orizont erau balene.

IMG_4776Eu nu le-am văzut din prima. Văd câș cu tot cu ochelari pe ochi, așa că a trebuit să mi se arate cu mâna unde sunt.

Nu știu de ce am plecaIMG_4764t de acasă cu impresia că o să le văd ba de aproape, ba întregi (oare cum ar fi fost posibil, să facă triplu salt mortal în aer fix pentru Ana Sipoș, care vrea să le vadă ca la vreun acvariu?). Încă nu îmi explic de unde atâta deșteptăciune pe capul meu.

Cert e că mă așteptam să văd altceva. Nu am putut să ne apropiem extrem de mult, pentru că, fiind protejate de lege, am păstrat distanța. Ghidul ne-a spus că mai mereu în apropierea lor, pe vreun vapor, ascuns printre turiști, e vreun super agent secret care le păzește, la modul că supraveghează ambarcațiunile, pentru a nu se apropia prea mult. Deși cred că pe mulți de aici nu i-ar ustura o amendă de 100.000$ foarte tare.

În capul meu îndrăgostit de Apple s-au îngrămădit multe frustrări. Aveam pretenții nefondate, oare ce mă așteptam de la un biet iPhone 4S? Ce poze aș fi vrut să scoată, adicătelea? Cu zoom-ul setat la maxim, am reușit să capturez câteva imagini cât de cât decente, dar am simțit pentru prima dată că jucăria din buzunar m-a lăsat la greu.

Dacă numele este acceptat de nu mai știu ce comisie, te-ai scos, ești nașul unei Orci

Am dat de o familie de balene. Tray ne-a spus numele fiecăreia dintre ele și l-am crezut foarte deștept pe moment. Uau, ce fain de tine că le știi cum le cheamă. Apoi m-am gândit că în fapt, putea spune orice nume, oricum nu aveau vreun semn pe ele pentru ca noi turiștii să le distingem în vreun fel.

Îmi amintesc că pe una o chema Rapsody. Și că oricine poate denumi balenele online, iar dacă numele este acceptat de nu mai știu ce comisie, te-ai scos, ești nașul unei Orci. Mă întreb însă la ce te ajută în viață. Asta  e ca treaba aia legată de cumpăratul stelelor. Oleacă mai neromantică. „Draga mea, ți-am cumpărat o stea” versus „Draga mea, am denumit o balenă pentru tine”. Măcar nu costă bani sau nu ești într-atât de netot încât să dai banii pe o stea.

This slideshow requires JavaScript.

Umblă vorba că noi oamenii ne folosim creierul la doar 10% din capacitatea lui. Balenele Orca îl folosesc la maxim. Adică chiar 100%. Ba chiar puteau să audă vibrațiile din vocile noastre, aflați la sute de metri de ele. Eram mulți gură-cască pe acolo, cred că Rapsody s-a bucurat când a scăpat de noi. Dacă chiar ăsta era numele ei, sau doar a râs ghidul de o mână de turiști zăpăciți.

 

*Un video capturat de la distanță. Atâta duce un iPhone 4S

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s