A(p)titudini

Am păcătuit faţă de mama. Pe această cale vreau să îmi cer public scuze.

De când mă ştiu, mănânc cea mai bună pâine de casă de la ea. Frământată de ani de zile în acelaşi lighean albastru în care s-au născut zeci de copturi care mi-au împodobit copilăria cu mirosuri demenţiale. Inevitabil, de câte ori merg acasă, mama trebuie să se îndeletnicească în bucătăria noastră mică şi să se învârtă de zeci de ori în jurul aragazului ca să iasă ceva bun.

Cum însă dau pe acasă din ce în ce mai rar, frământatul în jurul ligheanului alături de mama a devenit un lux. Viaţa de student nu îmi oferă posibilitatea de a-mi arăta îndemânarea într-ale frământatului (nu tu cuptor, nu tu lighean, timp ioc), mai că îmi vine să îmi pun mâinile în cap când mă loveşte câte o poftă şi îmi vine să mă gândesc serios la o maşină de făcut pâine. Ca să scutesc din pofte. Şi din eforturi.

Am păcătuit faţă de mama. Abia în acest punct vreau să îmi cer public scuze.

Nu ştiu însă dacă am să rămân fidelă ligheanului albastru chiar şi când mi-o veni vremea să îmi hrănesc proprii copii. „V-a intrat modernitatea în cap”, ar spune mamaia, care încă face maioneza la mână, de cred că a prins praf mixerul galben pe care i l-am făcut noi nepoţii cadou ca să îi uşurăm treburile.

Cred că voi primi mixerul drept dar de nuntă când mi-o veni vremea. Iar soră-mea, să te ţii. Mai are mamaia o friteuză de care nu s-a atins. Cea mai bună soluţie de împletit modernismul nostru cu tradiţionalismul lor.

www.philips.ro
http://www.philips.ro
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s