Tehnologiile şi nostalgiile, o profundă simbioză

Nu ştiu dacă aţi observat cât de discret s-a scufundat Nokia pe piaţa telefoanelor mobile. Apple Inc. şi toate celelalte cârduri de branduri care folosesc Android-ul i-au săpat încet, dar sigur, groapa.

Microsoft-and-NokiaSnake-ul a fost înghiţit în urmă cu vreun an şi ceva de Microsoft, care avea nevoie de un impuls pentru a acoperi terenul mâncat de migraţia utilizatorilor de pe computerele personale care folosesc sistemul de operare Windows pe dispozitivele mobile. La rândul ei, compania finlandeză Nokia avea nevoie de spijinul americanilor pentru a depăşi cererea slabă pentru telefoanele mobile ale companiei. Rezultatul? Unul călduţ, chiar bunicel. Nokia Lumia încorporează sistemul de operare Windows şi are avantajul că nu cântăreşte cât un laptop şi îţi încape în buzunarul de la blugi.

Azi admiram sigla Nokia de pe unul din ultimele modele Lumia şi îi spuneam posesorului că ce are în mână va rămâne cel mai probabil în istorie, din moment ce nu va mai apărea pe piaţă niciun dispozitiv mobil marca Nokia. Mă împiedicam în gânduri nostalgice legate de Nokia, ba de un Snake, ba de un 5800 Xpress Music care a rupt gura târgului la vremea lui bună şi priveam cu nonşalanţă iPhone-ul din dotare. Nemernic mic şi alb, ai şi tu partea ta de vină şi contribui, oricât de bun şi folositor mi-ai fi, la nostalgia mea de moment.

Mă aşteptam ca de undeva, din senin, laptopurile să fie surclasate şi ele de tabeletele care ne-au luat şi ele ochii la un moment dat. Da’ de unde, vânzările de laptopuri online sunt în vogă, iar siteurile se rup în două la vreo Vinere Neagră, Săptămână Roz sau mai ştiu eu ce promoţii colorate or mai fi.

Păi în ziua de azi (ce bătrâneşte vorbesc), cumperi orice trăsnaie online, aşa, ca să îţi treacă toate nostalgiile. Uite spre exemplu, câţi dintre voi au auzit vreodată despre range extender? Eu sunt bâtă la capitolul ăsta. Cum ar veni, în explicaţia pentru proşti, jucăria asta mi-ar lua din semnalul wireless de la router şi mi l-ar duce puţin mai departe, unde în mod normal nu aş prinde semnal de la router. Deja nu mă mai simt proastă.

Eram pe punctul de a spune ceva şi de televizoarele led, dar la capitolul ăsta mi-a luat-o tata înainte şi a achiziţionat de multicel unul, aşa, ca să rupă gura târgului. Nu că ar fi avut nevoie de unul nou, televizorul vechi de douăj’ de ani, cu tub, încă merge. Dar azi, când toate se schimbă, dă bine un teveu d-ăsta schilod pe lângă unul ancestral pe care se adună două kilograme de praf. Praful, plus zeci de nostalgii din vremuri de demult. Atât de demult, încât Nokia însă se lăuda cu titlul de lider modial în comunicaţiile mobile.

www.stradait.ro
http://www.stradait.ro

Surse

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s