#CharlieHebdo pe dealul Copoului

This slideshow requires JavaScript.

E liniște în Piața Unirii. Soarele bate puternic în foile ce se înmulțesc în mâinile celor adunați pentru a omagia victimele atentatului din 7 ianuarie din Franța. Din glasurile lor răzbat limba română, franceză, engleză. Indiferent de graiul în care se țin însă, toate conversațiile se învârt în jurul acelorași teme, care sunt, în fapt, exact motivele pentru care oamenii s-au strâns în inima Iașului cu mesaje de solidaritate în mâini.

Micul Charlie

Micul Charlie, rătăcit printre studenți
Micul Charlie, rătăcit printre studenți

Majoritatea celor veniți pentru a susține marșul de solidaritate sunt studenți. Români și francezi. Cei străini studiază Medicina sau sunt veniți la Iași prin programul de schimb cultural „Erasmus” și vor ca acum să își susțină conaționalii chiar dacă sunt la mii de kilometri distanță de Franța. Printre ei însă, o mamă cu un prunc în brațe se face imediat remarcată, iar în jurul ei, doi bărbați îl botează imediat pe micuț. „Charlie”, cum altfel, pentru a fi și el în ton cu mulțimea de afară.

Aceleași două personaje se avântă într-o discuție înflăcărată cu privire la libertatea de expresie. „Păi cum să răspunzi tu la satiră cu pistolul? La asta fie răspunzi înapoi cu satiră fie te faci mic și înghiți în sec.” Se aprobă reciproc și-și continuă conversația nestingheriți, printre alte voci care susțin în esență același lucru, fie în română, fie în franceză.

Marșul Tăcerii, în pas grăbit

Odată pornită în marș, mulțimea se îndreaptă înspre Copou, către sediul Institutului Cultural Francez, unde urmează să susțină un moment de reculegere.

Trecătorii urmăresc cu interes deplasarea mulțimii și fie își dau coate și aprobă în treacăt marșul, fie sunt nedumeriți și se întreabă reciproc ce se întâmplă și de ce. „A, mă, e pentru francezi. Nu știi că au atacat teroriștii ăia Franța?” Replici de acest tip se tot sparg de mulțimea care urcă dealul Copoului ușor grăbită, până e încetinită de un glas care le amintește actanților că la mijloc e vorba de un marș și nu de alergare.

Trecătorii privesc nedumeriți
Trecătorii privesc nedumeriți

This slideshow requires JavaScript.

DSC_0176
Timothé, student francez la Universitatea „Cuza”

Timothé este student Erasmus la Facultatea de Geografie a Universități „Cuza” din Iași. Este francez, și participă la marș ca semn de solidaritate pentru cei care au murit acasă. Se va întoarce în două săptămâni în Franța, în Tours, acolo studiază, dar a vrut să arate acum că le este alături conaționalilor săi. Nu are un motiv anume pentru care a ales România ca destinație temporară pentru studiile sale. „Am avut și alte variante,  în afară de România. M-a atras că totul este foarte ieftin aici, dar nu acesta a fost motivul principal pentru care am ales Iașul. Habar nu am. Dar sunt aici.”

Dă din umeri timid și se apropie, împreună cu ceilalți, de Institutul Cultural Francez, unde un panou este pregătit pentru ca cei care au participat la marș să așternă, după momentul de reculegere, câte un gând bun. Rând pe rând, efectiv de la mic la mare, oamenii din mulțime au desenat, au scris pe panoul omagial, exact așa cum au crezut fiecare în parte că se exprimă mai bine.

This slideshow requires JavaScript.

În urma lor, lumânările se sting în bătaia vântului de iarnă. Creioanele aduse simbolic de participanți sunt lăsate, aparent întâmplător, alături de banerele agățate în fața Institutului. Prin ele însă, mesajul ajunge mai departe. Și dăinuiește.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. bossnika says:

    Pacat pentru ce sa intamplat,ar fi putut fi evitata aceasta situatie daca glumele s-ar fi domolit putin…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s