Cu noroi pe talpă, unul în viața altuia

E ușor să întrebi un afon într-ale politicii ce a înțeles dintr-un scandal care a clătinat puțin din temelii orașul în care trăiește. Iași în sus, Iași în jos, Nichita în sus, Nichita în jos. Primar, Direcția Națională Anticorupție, amantă, poliție implicată acolo unde nu îi fierbe oala, abuz de putere, arest preventiv, pușcărie, posibilă demisie? Mai greu e să îl faci pe afon să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui, să fie interesat de subiect și să participe activ la desfășurarea evenimentelor.

În definitiv, nu în fiecare zi primarul unui oraș care se vrea capitală culturală eurpeană în 2021 e luat pe sus de DNA și dus în capitală pentru audieri, pentru că a folosit Poliția Locală, instituție aflată în subordinea primăriei, pentru a supraveghea diferite persoane, în scopuri personale. În cazul în care se întreba cineva pentru ce e plătită Poliția în timp ce pe Copou o fată era ucisă în urmă cu trei luni, iacă-tă răspunsul: se uita „peste gard” la capra vecinului, să îi satisfacă nevoia personală primarului.

Afonul a aflat informațiile de mai sus de la sursă sigură, zice el, de pe site-ul unui ziar central de presă quality. Cu cât ajunge însă mai adânc în subiect, află și cine l-a denunțat pe primarul din Palatul Roznovanu. O anume duduie, şefa Serviciului Managementului Calităţii din cadrul Primăriei ieşene, cu care, ȘOC ȘOC ȘOC, primarul ar fi întreținut raporturi sexuale, „potrivit unor angajaţi ai Primăriei”.

De aici rezultă o grămadă de titluri bold-uite și scrise cu cât mai multe majuscule posibile. Duduia devine instant amantă, sigur, să nu uităm, potrivit acelorași angajați ai Primăriei, că doar trebuie să aruncăm cu ceva speculă la mijloc, altfel n-ar fi dramă și lumea n-ar mai da click pe pagină. Afonul pornit în căutarea de informații cu privire la cazul discutat n-are chef de speculații. Puțin îi pasă de cu cine se culca primarul. Se întâmplă la case încă și mai mari, nimic mai puțin surprinzător și mai boring, mulțam de informații. Unde mai pui că omul era divorțat de ceva vreme, de ce Dumnezeu apare în titlu „amanta” aia acolo dacă tu o tratezi ca pe iubita lui mai jos, în text?

În cazul presei, ce amantă poate să apară de pe nu știu unde, de pe sub fustele ei, ca să o denunțe că a călcat pe bec și că se bagă aiurea în subiect, fără a ține cont de intimitatea omului?

Afonul nostru a ajuns însă de la o vreme într-un punct în care nu mai înțelege lucrurile. Adicătelea, primarul e acuzat că e spion și că se bagă cu tot cu poliție cu tot pe unde nu îi fierbe oala, însă presa care vine mereu cu detalii care mai de care mai picante e lăsată în pace?

Până la urma urmei, despre ce vorbim? Dacă omul e acuzat și momentan, reținut și arestat la domiciliu, asta înseamnă că presa are voie să intre cu bocancii în viața lui și să sape adânc? Acum cine poate fi acuzat de încălcarea libertății personale? Iar în cazul presei, ce amantă apare de pe nu știu unde, de pe sub fustele ei, ca să o denunțe că a călcat pe bec și că se bagă aiurea în subiect, fără a ține cont de intimitatea omului?

Pe de o parte se fac acuzații iar pe de alta se intră cu noroi pe talpă în viața altuia, într-o avidă căutare de subiecte

Însă sigur, afonul în cauză, posibil un simplu cetățean turmentat, nu cunoaște jocurile politice de la nivel înalt. El înțelege cum că pe de o parte se fac acuzații iar pe de alta se intră cu noroi pe talpă în viața altuia, într-o avidă căutare de subiecte. Cred că dacă te uiți atent prin cearșafurile lui Nichita, sigur găsești urme de noroi. Presa sigur a ajuns și acolo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s