„To go”, cu nările înfundate de cafea

E aproape ora prânzului, iar într-un mic magazin din Iaşi care serveşte cafea „to go” e mare agitaţie. Valul amiezii a şters deja orice urmă de somn de pe feţele celor prezenţi, însă coada la cafea e întreţinută permanent de alţi şi alţi nou-sosiţi. Situată la doi paşi de Universitatea de Medicină şi Farmacie, cafeneaua Time Café & Sweet Boutique este considerată o alegere la îndemână pentru mulţi dintre studenţii care trec prin zona Piaţa Unirii.

This slideshow requires JavaScript.

Gustul de acasă

Deloc întâmplător, engleza, franceza, italiana, câteva cuvinte în limba arabă şi inevitabil, limba română, pot fi auzite la orice oră din zi în micuţul atelier de cafea. Asta deoarece mulţi dintre studenţii străini care învaţă la universităţile din Iaşi  şi în special cei de la Medicină, datorită amplasamentului, trec pragul cafenelei zilnic pentru a-şi lua porţia de „acasă”.

Mulţi dintre străinii care vin sunt arabi, spre exemplu şi vin şi beau o cafea arăbească de la mama ei şi spun că se simt ca acasă

 

Însă doamna Elena şi fiul său, Octavian, ştiu cum să-i facă pe cei care vin o dată să se întoarcă şi a doua sau a treia oară. Vorbesc limbile menţionate fluent, însă cel mai mare secret e cafeaua, servită cu zâmbetul pe buze. „Mulţi dintre străinii care vin sunt arabi, spre exemplu şi vin şi beau o cafea arăbească de la mama ei şi spun că se simt ca acasă”, spune Octavian. În plus, faptul că reţin gusturile clienţilor fideli, de la cantitatea de zahăr preferată în fiecare pahar de cafea şi până la nume sau facultatea la care studiază este un alt plus care atrage.

Arabica şi Robusta,  doar pentru cunoscători

Agitaţia se mai potoleşte, aşa că cei doi găsesc, în încăperea micuţă inundată de aroma cafelei, timp pentru a vorbi pe îndelete despre conceptul de „to go”, care nu este unul cu vechime la noi. Micuţul magazin este deschis din vara lui 2013, dar cele mai aglomerate perioade din an sunt, în mod inevitabil, sesiunile şi presesiunile, în care studenţii umblă după cafea cel mai mult, aceasta devenind de fapt aproape un laitmotiv fără de care sesiunea şi viaţa de student nu ar fi la fel.

 

Cafeaua este prăjită în atelierul propriu
Cafeaua este prăjită în atelierul propriu

Aşa cum conceptul de „to go” abia acum începe să prindă rădăcini la noi, la fel de târziu ne formăm şi gusturile în materie de cafea, mulţi dintre noi fiind mai degrabă obişnuiţi cu un pahar luat în grabă de la un tonomat, în pauzele dintre cursuri. „Străinii ştiu mai bine diferenţele dintre cafele”, mi se spune, după care cei doi se aventurează spre a-mi explica principalele caracteristici ale celor două tipuri de cafea, Arabica şi Robusta, denumite astfel după arborele de cafea din care acestea sunt culese.

„Robusta este o cafea tare şi are o concentraţie de cofeină de două ori mai ridicată decât Arabica, însă nu va avea niciodată aroma unei cafele arabice”, îmi spune Octavian, pe lângă care enumeră diferite ţări de origine pentru cele două tipuri de cafele.  India, Peru, Camerun, Etiopia, Columbia, sunt toate ţări pe care le citisem pe borcanele mari de cafea de pe rafturile din jurul meu şi care acum se leagă de vorbele lui Octavian cu uşurinţă.

Nu brandul face diferenţa

Ca pentru a explica existenţa borcanelor umplute cu cafea de pe rafturile din jur, aflu de la cei doi că cel mai mare atu al cafelei preparate aici este faptul că ea este prăjită în atelierul propriu aflat în cartierul Dacia. „Diferenţa între o cafea din comerţ şi cea prăjită în atelier este imensă, de multe ori se simte că poate cea pe care o cumpărăm în oraş este prea prăjită, uneori arsă.”

Octavian îmi arată diferite boabe de cafea şi îmi spune că la celălalt atelier, pe care mă invită să îl vizitez, cafeaua se poate prăji în acelaşi timp cu beţişoare de vanilie Bourbon, pentru a-i adăuga aromă naturală. La fel de bine poate fi stropită cu whisky sau rom, iar alcoolul se evaporă la prăjire, lăsând în urmă din nou, doar aroma care se simte şi la miros, dar şi la gust, odată ce cafeaua este preparată.

Mai jos, redau experienţa de la celălalt atelier şi o mică parte din ceea ce înseamnă a prăji cafea.

Cei doi ştiu că o cafea se cunoaşte după calitate şi nu după brand sau preţ, însă doamna Elena tot se miră când cineva îi spune că o cafea la doi-trei lei din meniu e scumpă. „Când te duci la vreun nume mare, că tot s-au deschis acum prin Iaşi, şi bei chiar o cafea simplă şi vezi că  până şi ei îi acoperă gustul cu ce îi pun în ea, cum să îţi mai vină să dai până la cincisprezece lei pe un pahar?”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s