5 lucruri pe care le-am învățat în facultate

…și care nu au absolut nicio legătură cu teoria și cursurile studiate.

     1. Cum să fii un mic rechin

Inevitabil înveți să înoți bine de tot încă din primul an, că altfel te scufunzi și te irosești pe banii părinților degeaba. Și nu e ca și cum ești un peștișor care dă din coadă fericit în ape pașnice. Nu. Înveți în tot timpul studiilor cum să te perfecționezi în a fi un rechinaș, să fii mereu mai sus decât vecinul din lanțul trofic, să muști exact atunci când trebuie. Pe alocuri, în funcție de apele în care te scalzi, vei mușca adânc și vei lăsa urme, sau vei fi mușcat exact de cine nu te aștepți. Deal with it and get over it. Nimănui nu îi pasă de fapt de rănile tale.

     2. Cum să îți pese puțin spre deloc

Oricine vine și îmi spune că sunt superficială spunând asta poate să se ducă înapoi de unde a venit fără să își răcească gura de pomană. În realitate, cu cât te stresezi mai puțin, cu atât șansele de reușită sunt mai mari, pentru că stresul nu face decât să înhibe în majoritatea cazurilor. Sigur că îți pasă de lucrurile importante, de oamenii de bază din viața ta, însă pe lângă tine trec atât de multe nimicuri care nu au relevanță, să spunem, peste doi ani, încât e aproape păcat să faci riduri de tânăr și să îți dai foc la valiză singur.

     3. Cum să nu te mai străduiești să îi mulțumești pe toți

Pentru că oricât de bun ai fi, cineva tot se va trezi să îți găsească o scamă pe cămașă. Sau care să îți pună piedică. Iar atunci tragi aer în piept și te întorci la punctul doi. Fuck it, people, vedeți-vă de viață și lăsați-i pe cei din jur să facă borș cu a lor, mai ales dacă în realitate nu dați doi bani pe ei. Iar cui nu-i place borșul meu, să nu îl guste, watch me caring.

     4. Cum să nu te mai doară

tumblr_mpl21bqfv81rnwhpio1_500Nici capul, atunci când îl lovești de sus, nici nasul, atunci când, inevitabil, ți se mai trântește o ușă în meclă. Tu ești deja as într-ale nepăsării, iar cum sistemul la noi e croit în așa fel încât să îți pună bolovani cât mai mari în cale la fiecare pas, ca să ai de unde să pici cât mai dureros eventual, devii imun la  durere și expert în a te bandaja de unul singur. Cred că și slab de la mama natură să fii și tot te vindeci de boala asta. N-ai cum să nu îți dai seama că slăbiciunea te trage la fund, pentru numele lui Dumnezeu, puțin orgoliu sigur trebuie să ai în tine.

     5. Cum să stai cu capul drept indiferent de vremea de afară

Bate vântul și aduce rele în viața ta? Capul sus, arată-i că ești mai tare decât el. Te doboară negativismul? Fii sigur că la pământ rămâi dacă nu ridici capul. Ai primit o scatoalcă de ți-a îndoit maxilarul și nu știi încotro s-o apuci? Ridică-te și fii puternic indiferent de forța loviturii. Pe toate le pățești cât ești student, pentru că altfel te-ai plictisi, așa s-o fi gândit cineva de sus, probabil. Sigur, lovituri sub centură ai să tot primești și după absolvire, fii fără grijă, important e să te formezi cât mai rapid. Life is a bitch you gotta be prepared for.

failing-school1

Se întâmplă să te trezești că termini studiile și că ești mai prost ca la început în multe situații.

Că ai creierii blocați în ceea ce ai studiat, că nu mai poți să vezi lucrurile fără a judeca și a pune în paralel cu ceea ce ai învățat.

Că ești trunchiat și ajustat spre a te integra pe piața muncii pe un anumit culoar. Dacă te-ai lăsat  croit prost din prima, atunci ai dat de dracu’.

Că nu știi încotro să o iei. Stai liniștit, e ca un virus care se ia prin aer, la un moment dat nu ai cum să nu te lovești de el.

Abia dacă reușești să realizezi toate astea și să rămâi cu zâmbetul pe buze și cu ceva optimism în buzunar, poți să spui că nu ai făcut facultatea degeaba.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s