Românii, o nație de strângători

Noi, românii, suntem un popor aparte. Om avea noi părerile noastre aiurea despre țara asta și despre oamenii care o locuiesc, dar e imposibil să nu găsești și ceva bun pierdut printre uscăciunile pe care le are, în definitiv, fiecare nație. Cei mai amuzanți sunt străinii însă, ei ți-o servesc sub centură cu cea mai mare nonșalanță, deși au impresia că îți fac un mare compliment.

 • Atunci când întrecem așteptări peste hotare, suntem lăudați și apreciați. Dar așa, grosolan, la modul de „bravo, băi, tată, uite nu mă așteptam să ai mai mult de un grăunte de creier.” După ce realizează asta, tot le dă ceva cu virgulă: „Uau, nici nu știam că voi românii știți atâtea lucruri.” Prin comparație cu deșteptul care tocmai ți-a servit replica asta, automat te simți mai bine. E tâmpit și limitat din primă fază, că doar atât îl poate duce mintea.
 • „Bine că mi-ai spus că nu ești țigan, credeam că toți românii sunt țigani”. Așa de ușurați par când își dau seama că tu nu ești de etnie rromă, încât te fac să te simți ca și cum tocmai ai realizat ceva. Nu, fratele meu, la mijloc e o eroare, nu-s mai special deodată doar pentru că nu-s cărămiziu.

Ce nu știu însă străinii sunt treburile de inside, care ne fac pe noi să mustăcim de fiecare dată când trecem granița și ne dăm seama că ele încă ne urmăresc. Și-mi vin în cap trei chestii:

 1. sacosa-rafieSacoșa la români: aproape că n-ai să găsești o casă de om în toate doagele lui românești în care să nu găsești o sacoșă. Care e plină cu alte sacoșe. Și de care oricum nici nu prea se folosește decât atunci când merge la piață și știe sigur că îi trebuie. Că în rest, supermarketurile le oferă la prețuri de nimic și merge să le cumperi la fiecare vizită. De fapt, cred că numai un român ar cheltui o mică avere în întreaga lui viață pe sacoșe.
 2. Hainele păstrate în dulap zeci de ani: da, da, ai citit bine, ani de zile, păi sunt păstrate ca și cum ar fi moștenire de familie, din vremurile lui Pazvante Chioru’, lăsate ca zestre de la o generație la alta. În realitate, sigur că niciuna întreagă la minte nu ar purta rochia de mireasă a maică-sii la nunta ei, dar las’ să fie acolo, să aibă unde să tragă moliile.
 3. getImagek1Paharele în vitrină: jos pălăria pentru românul care nu mai are așa colecție veritabilă în casă, de e scoasă doar la ocazii, adică din an în Paști, la mort și la botez. Vă dați seama câtă muncă pentru drăciile astea, că trebuiesc șterse de praf și întreținute de parcă ar fi Bijuteriile Coroanei? Ori, mă rog, cel puțin la o astfel de cinste sunt ținute în vitrină.

Și-așa se încurcă prin casă românul de nimicuri toată ziua. Bine măcar că a mai renunțat între timp la milieuri și bibelouri. Parcă lumea e mai bună și mai frumoasă fără ele.

Ce mai colecționează însă românul? Simt așa, aproape organic, că am ratat ceva substanțial. Merită completat!

Advertisements

2 Comments Add yours

 1. Raducu says:

  As adauga telecomanda invelita in folie lipita cu scotch. Am remarcat recent ca inca se mai practica in multe gospodarii de pe la noi.

  Like

  1. anasipos says:

   Aa, da, clasic, sigur că da 😀

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s