Viața ne bate la fund

Când m-am săturat să văd cum altora le pică degeaba norocul în poală în țară, am început să mi-l caut eu de una singură. Momentul a coincis cu intrarea la facultatea. Cu deschiderea către a vedea locuri și tări și de a cunoaște oameni. Uite de aia nu mi-a părut niciodată rău că am făcut facultate. Chiar și la noi în țară. Mi-a deschis mereu uși ca să pot scăpa/pleca.

Când m-am săturat să văd cum îmi moare pasiunea si dorința de a face mai mult în țară, mi-am făcut bagajul și am plecat. Momentul a coincis cu terminarea facultății. Știam că dacă mai stau, o să ajung să mă înec în frustrări și negativism.

„DNA, fii tare/Vrem deratizare”

Când m-am săturat să văd câți de-o seamă cu mine mor în țară, am scandat de la Paris asta pentru vreo oră și jumătate, cât am avut autorizație cu toții pentru manifestul din Piața Trocadero. A doua zi m-a durut gâtul. Replica mea favorită spunea că „DNA, fii tare/Vrem deratizare”.

IMG_8053Am simțit o emoție ceva mai puternică atunci când se scandau lucruri despre Ardeal, Moldova și Țara Românească. Iar cântarea imnului într-un grup de câteva sute de oameni peste hotare e cu siguranță o experiență în sine chiar și pentru cel mai insensibil dintre românii plecați în străinătate.

Văzusem recent că a fost haos atunci când Iohannis a ieșit în mulțime în Piața Univesității, fiindcă s-a urlat/răcnit/îmbrâncit, iar mulți s-au comportat ca la zoo. Păi nemernici în căutare de atenție să tot fie. Au fost și la Paris. Că doar „se filmează, bă.”

“Vrem acasă”

IMG_8371O singură dată am tăcut.Și eu și încă câțiva. Replica aia nu era de noi. “Vrem acasă”. Ei, restul, voiau acasă. Noi, ăștia de tăceam, nu.

Eu alesesem să nu fiu acasă nu pentru că m-a trimis deznădejdea peste hotare, ci pentru că nu am mai empatizat cu țara mea cât eram acolo. Eu nu am plecat mânată de foame, nu am copii care să-mi ceară și să nu am de unde să le dau.

Ritmuri diferite

Am plecat pentru că nu voiam să mă îngrop singură într-un val de stres, deznădejde sau nesimțire. Sau toate la un loc. Am plecat din egoism, așa cum plecăm aproape toți, de fapt. Am plecat pentru că inimile noastre bat în ritmuri diferite, dragă Românie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s